Jan Cernansky

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nevera? Zatĺkať, zatĺkať...

Prečo sa ľudia s niečím takým vôbec zahrávajú? Čo všetko je v hre? Viete, ako sa na neveru pozerajú psychológovia a čo radia? Aké sú najčastejšie typy nevery a aké máva príčiny?
Prečo sa ľudia s niečím takým vôbec zahrávajú? Čo všetko je v hre? Viete, ako sa na neveru pozerajú psychológovia a čo radia? Aké sú najčastejšie typy nevery a aké máva príčiny?

     Ste voľní? Výborne! Možno budete mať šťastie a práve tohoročné leto vám prinesie známosť s tým pravým či pravou. Čo sa ale môže stať, ak známosť už máte alebo ste dokonca vo zväzku manželskom? Manželský poradca Peter Šmolka vymenováva celkom 26 typov nevery, pričom každá začína jedným písmenom abecedy, počínajúc neverou A - adrenalínovou a končiac Z – zničujúcou.

     Nevera je úžasné, psychické i fyzické afrodiziakum! "Či žena či muž, každý sa odrazu rozžiari a robí veci, ktoré nikdy predtým nerobil. Nie je to tým, že by sa zmenil, nové impulzy ho len dočasne vyvedú z rovnováhy," tvrdia psychológovia. Podľa výskumov má 70 % mužov skúsenosti s neverou, nech už fyzickou či psychickou, už dva roky po svadbe.

     Najčastejšie typy nevery

     Nevera kompenzačná - Môže ísť o čin skúseného promiskuitného partnera i o tzv. nehodu. Kompenzácia je jednoducho nahradenie akéhosi nedostatku funkcie v stálom vzťahu. To, čo mu nemôže dať stály partner, si jednoducho muž či žena začne hľadať inde.
     Nevera rekreačná - Sem podľa znalca manželskej nevery Miroslava Plzáka môžeme zaradiť »vyvážené a pokojné« mimomanželské vzťahy, keď každý vie, že vzájomné priateľstvo a príležitostné milostné hry sú len nejakou čerešničkou na torte.
     Nevera prestížna - Prestíž je väčšinou spájaná s mocenským vplyvom. Vytúžená milenka k postu ministra ani pomôcť nemusí, niekedy stačí, že milenkou nejakého ministra kedysi už bola.
     Nevera vzdelávacia - Získavanie skúseností býva tiež dôvodom »zahýbania«. Našťastie páchateľ od milenky či milenca nedostáva známky do žiackej knižky a stály partner mu ich nemusí podpisovať.
     Nevera z hlúposti - Tá je večná a všadeprítomná. Odpúšťa sa najľahšie, a preto sa na ňu zvádzajú aj všetky ostatné typy nevery.

     Čo hovoria čísla

     Muži sú asi o tretinu nevernejší než ženy, o čom hovoria dotazníky. Skutočný stav veci podľa doktora Plzáka ale nezaručujú. O mužoch je totiž známe, že sa s neverou chvália, zatiaľ čo ženy ju "zatĺkajú".

     "V podstate je to v poriadku," hovorí ďalší odborník, sexuológ Radim Uzel. "Napriek tomu že nevera nie je žiadnym chvályhodným činom, pokiaľ už existuje, mala by ublížiť pokiaľ možno čo najmenšiemu počtu ľudí. A to sa stane jedine vtedy, keď o nej nikto nevie. Dobre utajovaná nevera môže byť dokonca výborným spojivom partnerského zväzku. Neverný manžel býva ku svojej žene pozornejší, pomáha s domácimi prácami a prináša kvetiny. Dokonca býva aktívnejší aj v manželskej posteli. Tiež neverná manželka sa niekedy môže pretrhnúť v starostlivosti o svojho muža," tvrdí Uzel.

     Najviac sú k cudzoložstvu náchylní muži medzi 40 a 50 rokmi a ženy medzi 30 a 40 rokmi. Výskum v susednom Nemecku ukázal, že zo 62 manželstiev, v ktorých sa jeden partner dopustil nevery, skončilo 21 rozvodom, v 27 zväzkoch panovala veľmi zlá nálada a 4 páry spolu naďalej žili oddelene. Len 9 párov viedlo po určitom čase znovu spokojný manželský život.

     Priznať alebo nepriznať?

     Je lepšie neveru priznať, alebo zatajiť? Pokiaľ práve riešite túto dilemu, pamätajte, že priznaním nič nenapravíte, naopak váš stály vzťah smrteľne ohrozíte. Je ale nutné byť k sebe úprimný. Ak vám na partnerovi záleží, vedzte, že pravdovravnosť nie je vrcholom ľudskej ctnosti, naopak môže byť Aj nezdvorilá a nevkusná. Nedá sa povedať matke, že po prechode pribrala a zostarla a to isté platí o nevere. Úprimnosť je treba dávkovať tak, aby neničila. Priznaním možno uľavíte sám alebo sama sebe, ale druhému veľmi priťažíte a navyše pokazíte to, čo ste možno dlho budovali.

     Nech už "zhrešil" ktokoľvek z vás, držte sa nasledujúcich rád:

     - o nevere nehovorte
     - nemeňte doterajší štýl vzťahu
     - nekazte komunikáciu a ak už je pokazená, snažte sa ju vylepšiť

     Odborníci radia: Pokiaľ zvládnete o nevere nehovoriť, ostatné už pôjde samo. Podvedeného by nemalo až tak veľmi zaujímať, ako veľmi ho to bolí, ale skôr to, čo urobiť, aby sa konflikt ešte nezväčšil. Hovorí sa, že vyzretú partnerskú lásku nevera zahubiť nedokáže!

     Šesť najčastejších príčin nevery:

     1. Nevera vzniká vtedy, keď jeden z partnerov zatúži vybočiť zo sexuálneho stereotypu a chce si užiť s iným sexuálnym objektom.
     2. Ak je vzájomný vzťah voľný, alebo nemá kvalitný podklad.
     3. Pri náhodnom stretnutí s neodolateľne príťažlivým objektom.
     4. Keď si človek chce dokázať, že ešte má na to, aby si s niekým užil.
     5. Ide o pomstu stálemu partnerovi a túžbu ublížiť mu.
     6. Keď stály partner toho druhého plne neuspokojuje.

     Ako zvládnuť neveru - Rady pre partnerky záletníkov

     Ak o svojho partnera stojíte, nech už z akéhokoľvek dôvodu, postupujte nasledovne:

     - Doma musí byť všetko vždy perfektné. Či ste žena, alebo muž, svoje povinnosti plňte na jednotku s hviezdičkou a doma vytvárajte pohodu. Tým všetkým dáte svojmu partnerovi najavo, o čo by prišiel, keby odišiel.
     - Zásadne sa neuchyľujte k scénam ani k alkoholu, k výčitkám, ani k plaču. To si schovajte na chvíle, keď ste sama. Keď bude najhoršie, pomôžu prášky na upokojenie, prípadne na spanie, ale lepšie je zaobísť sa bez nich.
     - Buďte silná či silný a vytrvajte. Pohodovú osobnosť by opustil len blázon.
     - Čo vám ešte pomôže? Šport a zmysluplné využitie voľného času a samozrejme priatelia.
     - Vydržte aspoň tri mesiace. Práve po tejto dobe prichádza vždy prvá zaťažkávacia skúška.
     - Vynechajte z toho deti. Aspoň dokým nebude všetko úplne jasné, nemusia nič vedieť. Pamätajte, že milostná aféra končí skutočným plnohodnotným vzťahom len veľmi zriedka.

     Aké sú najčastejšie typy mileniek?

     Dvojča - Tento typ je najbežnejší. Možno je vaša protivníčka o niečo mladšia než vy alebo má dlhšie vlasy. Keď si muž vyberie podobnú ženu, ako ste vy, má pocit, že ju dobre pozná a vie, čo od nej môže očakávať. Tento druh nevery ale nemáva dlhé trvanie a pre manželku väčšinou končí dobre.
     Voda a oheň - Menej rozšírený druh mileniek je váš protiklad. Muža priťahuje presný opak toho, čo ste vy. Táto nevera je už viac nebezpečná, pretože milenka používa v porovnaní s vami úplne iné zbrane.
     Dobre padnúci doplnok - Úspešní muži si krásne a mladé milenky obstarávajú ako doplnok k peknému vozu alebo obleku a chodia s nimi do spoločnosti. Muži vedia, že stálym partnerkám inak nesiahajú ani po pás, ale nijako zvlášť im to nevadí.

     A jedna rada na záver: Vedecké štúdie preukázali, že tri štvrtiny všetkých zaznamenaných prípadov úmrtia pri sexe sa stali, keď muži boli svojim ženám neverní. "Pánom preto odporúčam, aby pri milostných pletkách mysleli okrem iného i na svoje zdravie," uzaviera Radim Uzel.

Nevera | stály odkaz

Komentáre

  1. Janko,
    vždy aktuálna téma, rady, ktoré sú síce všeobecné, ale môžu byť pre nás i nové

    ==Podľa výskumov má 70 % mužov skúsenosti s neverou==a koľko ženy?
    ==Dobre utajovaná nevera môže byť dokonca výborným spojivom partnerského zväzku. ==súhlasím, ak partner vie, koho doma má
    ==Hovorí sa, že vyzretú partnerskú lásku nevera zahubiť nedokáže!==lebo po čase si uvedomí, že vlastne to nebola láska, len vášeň
    ==- Buďte silná či silný a vytrvajte. Pohodovú osobnosť by opustil len blázon.==slnko nás robí šťastnými, nie zima a chlad a teda spievajme a sa smejme, aj keď by sme najradšej rumádzgali. veď to všetko prejde

    publikované: 21.06.2013 22:42:03 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014